Lån med betalningsanmärkning

Förr så kunde det vara omöjligt att få ett lån om man hade en betalningsanmärkning, men nu finns det ett par låneinstitut som kan hjälpa er med att låna pengar trots betalningsanmärkning. Vi har sammanställt listan över de aktörer som erbjuder dig att låna trots anmärkning – som du på eget bevåg kan jämföra för att hitta bästa alternativet för just dig.

Anledningen till anmärkningen kan vara många

Hur man har fått en betalningsanmärkning kan vara många, men troligtvis kan det vara att man någon gång har haft ett pengaproblem, och även om det låter märkligt så kan det vara en utväg ur sin dåliga ekonomi att ta ett lån. Detta kan vara för att man har fått en mängd mindre lån som kostar skjortan att göra avbetalningar på, avgifter mm. Och om man då kan ta ett större lån för att återbetala alla dom mindre lånen så skulle avgifterna,räntekostnaderna kunna sjunka. Så vad behöver man göra för att få ett lån trots betalningsanmärkning ?

Vi jämför lån med betalningsanmärkning

Det finns som sagt ett par låneinstitut som kan hjälpa er online, men det finns ju även en annan möjlighet och det är att man kontaktar en lokal bank, bokar ett möte och berättar vad man behöver låna pengarna till. I de flesta fall så hjälper det om man kommer något propert klädd, har ordning på sina papper och utgifter samt om detta inte räcker så bör man även ha sett till att man har en borgensman. Denna person går i god för att man kan återbetala skulder, lån.

Om inte så kan det vara på borgensmannens ansvar att sköta återbetalning för låntagaren. Så det kan vara riskfyllt för borgensmannen, men å andra sidan så ser banken som man vill låna pengar hos att detta är ett steg i rätt riktning och deras risktagande blir avsevärt mindre än om man inte hade haft någon borgensman.

Flera låneformer som kan tas trots anmärkning

Självklart finns det även andra former av lån man kan ta om man har betalningsanmärkning. Det kan ju vara att man vill köpa en bostad och behöver låna pengar för att köpa en bostad. Även här kan det vara problem, men banken har iofs bostaden som säkerhet och det gör saken lite lättare. Det gäller att vara påläst samt stå på sig om man vill låna trots sina betalningsanmärkningar. Man har ju faktiskt möjligheten att testa just så många banker som man vill besöka och få lån hos.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är lätt sagt ett sätt som visar för personer/företag som kollar upp din ekonomiska historia att du inte klarat av eller velat sköta dina ekonomiska åtagande. Och då menar vi att man inte skött betalning av avgifter/utgifter man haft. Så hur kommer denna information fram. Det är egentligen kreditupplysningsföretagens namn på de olika uppgifter som de sammanställer från olika håll. Denna information används sen för att sammanställa en kreditupplysning till företag/föreningar som vill ta en sådan på en person.

En del av denna information kommer bla från kronofogdemyndigheten. Och det är kronofogdemyndigheten som många associerar med Betalningsanmärkning.Generellt gäller att en betalningsanmärkning finns kvar i tre år efter att den först registrerades i registret. Detta gäller bara för privatpersoner, är det ett företag som fått en betalningsanmärkning så finns den kvar i 5 år.

Svårt att få lån, med eller utan anmärkning

Det finns flera faktorer som skulle hindra er från att få ett lån. Dessa är bland annat att det finns betalningsanmärkningar inblandad i bilden. Att personen i fråga är egen företagare. Eller att man är precis nyinflyttade i Sverige, att man inte har någon fast inkomst/anställning. Då är ni inte ensamma.

Flertalet av de olika låneföretag som finns där ute vill inte hjälpa personer som sitter i denna situation. Det kan ibland bli lite lättare om det finns någon borgenär som kan gå i borgen för en. Men det finns faktiskt hjälp för de som vill låna pengar trots att man sitter i denna situation.  Men vad är ”hjälpa till” egentligen? Anledningen till att långivare beviljar lån trots anmärkning är inte för vara snälla utan för att dom faktiskt kan tjäna pengar på personer som behöver lån för att köpa exempelvis en bostad med anmärkning.

Vad de tittar på är hur personen i frågas nuvarande situation ser ut. Finns det möjlighet att personen i fråga kommer att kunna klara av att betala sina kostnader på lånet samt sköta återbetalningen. Detta tillsammans med att bostaden faktiskt är en form av säkerhet gör att dom kan och verkligen lånar ut pengar till personer som har haft en dålig tid och därefter fått betalningsanmärkning.

Men det är inte säkert att man får låna pengar, utan man måste ju faktiskt ha en hållbar situation där det tydligt går att visa att det finns tillräckligt med pengar för att kunna sköta återbetalningar mm. Så det finns möjlighet att låna pengar trots att man haft problem förr med lån.

Anmärkningen skapar svårigheter

En betalningsanmärkning är en signal om att du har dålig ekonomi och har misskött dina betalningar av skulder. En betalningsanmärkning kan leda till att du får svårigheter att ta lån, skaffa bostad, starta eget företag eller till och med få arbete. Det finns en utbredd missuppfattning om att det är kronofogdemyndigheten som utfärdar betalningsanmärkningar.

Så är inte fallet, utan en betalningsanmärkning är kreditupplysningsföretagens samlingsnamn på ett stort antal uppgifter som de samlar in från olika håll och därefter använder vid kreditupplysningar. Många av dessa uppgifter kommer från myndigheter, exempelvis kronofogdemyndigheten.

Kan i värsta fall leda till kronofogden

Om du har en skuld till en fordringsägare och inte betalar denna kan fordringsägaren ansöka om ett betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten. Om du inte gör några invändningar (gör du det blir det en tvist som hamnar i tingsrätten) och kronofogdemyndigheten finner kravet riktigt så utfärdar kronofogden ett utslag som innebär att du är rättsligen skyldig att betala din skuld. Dessa uppgifter registreras av kreditupplysningsföretagen och leder till en betalningsanmärkning.

Denna kvarstår i kreditupplysningsföretagens register – vilka är offentliga – i tre år. Därefter måste uppgifterna raderas enligt lag. Har du som näringsidkare ådragit dig en betalningsanmärkning så kvarstår denna i fem år för ditt företag. En betalningsanmärkning hamnar mycket snabbt i kreditupplysningsföretagens register och kommer att medföra betydande problem för dig som privatperson eller företagare.